قطعه یا ابزاری است که در آسانسور به کار گرفته می شود که به عملکرد آسانسور کمک می کند. کارسلینگ آسانسوری صدا و لرزش های که ممکن است در آسانسور به وجود بیاید را محدود میکند. همچنین این وسیله قطعاتی که برای نصب جک بالابری لازم است را دارد. همچنین سیستم پاراشوت را ساپورت میکند و برای این کار تست دارد. کارسلینگ ابزاری قابل توجه در آسانسور است و بیشتر از همه در آسانسور هیدرولیک به کار می آید . کابین آسانسور بر روی انواع کارسلینگ سوار می شود .در روش نصب آسانسور به صورت غیر مستقیم یک پولی هم روی این قطعه اتصال داده می شود.
این قطعه که نوعی فرم یا قاب نگهدارنده کابین آسانسور به شمار می آید مدل های مختلفی در بازار دارد. کارسلینگ آسانسوری بر اساس اندازه دهنه ریل موجود می باشد . این اندازه ها به استاندارد محمولا از شصت شروع می شود و هفتاد ، هشتاد و تا صد و ده می رسد.
انواع کارسلینگ آسانسوری سه مدل دارد. 1. کارسلینگ یک طرفه 2. دو طرفه 3. پیتلس.
این وسیله در واقع از قطعات کوچک تری ساخته می شوند .برخی از این قطعات به اختصار براکت اتصال جک ، نگهدارنده جک ، فلکه هرزگرد ، پاراشوا ، ستون زیر جک و … است.
این وسیله در آسانسور در قسمت کابین قرار میگیرد و جهت حمل و جابه جایی آسانسور را دارد. از آن برای ایمنی کابین آسانسور هم استفاده میشود و کاری که انجام میدهد. در واقع این است که در صورت بروز مشکل و سقوط کابین ، این وسیله جلوی سرعت سقوط کردن کابین را گرفته و در نهایت باعث ایست آن می شود. با استفاده از انواع کارسلینگ آسانسور باعث مزایایی میشود . با استفاده از این قطعه در آسانسور می توان فقط از یک جفت ریل بهره برد . در آسانسور های کششی از روش ریل معکوس استفاده می کنند.در انواع کارسلینگ می توان از این روش بهره برد .اما این روش به چه صورت است ؟
در توضیح بیشتر ریل معکوس ، این روش برای آسانسور 2 در و 3 در کاربرد دارد. در این روش کادر وزنه و کابین در ضلعی از چاله آسانسور قرار دارد و بقیه اضاع این چاله در به حساب می آیند. از این روش که به کمک کارسلینگ آسانسوری انجام می شود برای چاه های آسانسوری که فضای اندکی دارند نیز استفاده میکنند و برای فضا های کوچک جواب گو خواهد بود .
از مزایایی که استفاده از انواع کارسلینگ در روش ریل معکوس به همراه دارد میتوان به این موارد اشاره کرد که نسبت به روش های دیگر فضای کمتری نیاز دارد، قابلیت طراحی آسانسور 3 در را برای شرایط مختلف فراهم میکند. این روش برای آسانسور هایی که موتورخانه هم ندارند جواب گو است.گاور نر در این وسیله ساده تر نصب می شود. با استفاده از روش ریل معلوس میتوانیم زاویه آلفا 180 درجه داشته باشیم . برای سرعت های بالا هم به راحتی جواب گو است.
فروش و پشتیبانی